EPV: ‘Milieubelasting houten pallets minder dan kunststof pallets’

De EPV blijft bij zijn standpunt dat milieubelasting van houten pallets minder is dan de kunststof variant.

Door onjuiste berichtgevingen te voorkomen heeft de EPV gekeken naar de milieubelasting van houten en kunststof pallets. Het onderzoek onder leiding van de NIBE is gebleken dat de houten variant 25% minder milieubelastend is. Na dit rapport heeft de EPV deze resultaten breed uitgedragen binnen de branche, ten goede van de duurzame houten pallets.

duurzame-houten-pallets

Second opinion
Producenten van kunststof pallets hebben aan de hand van dit rapport verontwaardig gereageerd. Daarbij werd de zaak volgens hen eenzijdig belicht. Een second opinion van CE Delft was het gevolg hiervan. De 25% uit het eerdere rapport bleek van toepassing te zijn op enkel de geperste klos. Het milieuvoordeel zou een lager liggen dan in het rapport vermeld stond.

Weerlegging op basis van second opinion
De EPV heeft laten weten geen reden ziet om de resultaten uit het eerste rapport in twijfel te trekken. Het NIBE en IVAM zouden juist de kritiekpunten van de second opinion inhoudelijk hebben weerlegd.

Wat een absolute waarheid is dat ‘hout de meest verantwoorde en milieuvriendelijke grondstof voor verpakkingen blijft. Het is sterk, duurzaam, eeuwig hernieuwbaar en vele malen te hergebruiken.’

Bron: LogistiekProfs.nl